Kjære publikum!

Den offisielle åpningen av CODA Oslo International Dance Festival foregår i år i Rådhushallen med den monumentale multimedia-installasjonen La Zon-Mai av Sidi Larbi Cherkaoui og Gilles Delmas. Verket ble laget til åpningen av Musée de l’histoire de l’immigration i Paris, og belyser blant annet immigrasjonen til Frankrike. 21 dansere fra hele verden ble utfordret til å koreografere sitt «hjem», og La Zon-Mai setter dermed i gang årets festival som med en global horisont på ulike vis krysser grenser rundt temaene identitet, tilhørighet og hjem.

Mens humor har vært et viktig våpen mot diskriminering og fordommer i britisk-indiske Hetain Patels arbeider, ønsker algerisk-franske Nacera Belaza å skape forsoning gjennom dansens spiritualitet og evne til å forene. Ulf Nilsengs Be-longing handler om identitet og annerledeshet gjennom de homofile og døves opplevelse av «hjem» hvor tilhørighet som et identitetsskapende element får nye betydninger.

Forestillingene Deep Dish og Wild Places :: Mountain berører begge menneskehetens ansvar for naturen, og bruker film og interaktiv teknologi for å forsterke uttrykket. Den norske filosofen Arne Næss’ dypøkologi utforskes av Roosna / Flak, mens Chris Haring gjennom dekadanse, forråtnelse og skjønnhet reflekterer over mennesket som spiller Gud over naturen. Deep Dish er åpningsforestillingen på Dansens Hus, hvor festivalen også avsluttes med Alain Platel / les ballet C de la Bs Coup Fatal – en forrykende opprørsk konsertforestilling med 13 kongolesiske musikere og scenografi bygget av patronhylser fra krigssoner. Programmet presenterer fremragende kunstnere som ikke tidligere har vært vist i Norge, og inkluderer også fransk-arabisk hip hop, indonesisk dans og gamelanmusikk, flere norske urpremierer, workshops og seminarer tilknyttet festivalens temaer. Nytt av året er CODA+, et tilbud for seniorer - og til eldre på serviceog bosentre. Det er festivalens ønske å skape nye rom og fellesskap rundt dansen – for hele befolkningen.

Jeg håper årets festivalprogram vil åpne nye dører for hva dans kan være, og siterer Chris Haring: «Dansende brokkoli kan invitere til den samme roen som en ballerina som løfter armene.»

Lise Nordal

Festivaldirektør & kunstnerisk leder


Oversikt av foretillinger og andre events som vises under CODA festivalen 2015: