CODA festivalen 17. - 28. oktober

Wide lise og eckhard foto tale hendnes 47 web

Foto: Tale K.Hendnes / Dansens HusSiden 2002 har CODA gjort et mangfold av nasjonal og internasjonal dansekunst tilgjengelig for nye publikummere i Osloregionen, og i år er det siste gang festivalen ledes av medstifter og kunstnerisk leder Lise Nordal. 

Vi er en festival med en lang og sterk historie, og vi står nå på terskelen av en ny æra. Derfor har vi i årets program lagt vekt på å utforske begrepene time & sharing.

Uten å bli nostalgisk eller tilbakeskuende utforsker vi ulike forståelser av tid – opplevd både som målt tid og personlig biografisk tid, tid i relasjon til tradisjon og kulturarv og en ny tilnærming til dansens historie.

Samtidig utforsker vi en forståelse av deling eller sharing. Dansere og koreografer jobber sjelden i isolasjon. De er i stor grad avhengig av andre som kilder til inspirasjon, utveksling og gjensidig samspill. Festivalen presenterer en rekke artister og kunstnere som jobber tett sammen med representanter for andre kunstformer, hvor dette samarbeidet uttrykker så mye mer enn den tradisjonelle arbeidsfordelingen.

Dette forholdet til tradisjon og arv går som en rød tråd gjennom vår åpningsforestilling med Rocío Molina. Med sterke røtter i den tradisjonelle flamencodansens strenge regler bryter hun opprørsk ut og krever sin plass som kvinnelig kunstner i en ny tid. Tradisjon og arv spiller også en sentral rolle i forestillingene til den ungarske duoen József Trefeli & Gábor Varga, som ser nærmere på folkedanstradisjonen i Sentral-Europa. Ved å strippe arbeidet sitt for det meste av folkloristiske elementer overrasker de oss med et intimt uttrykk som er både forfriskende og ærlig. Duoen Ådne Kolbjørnshus & Vetle Springgard tar en myk tilnærming til personlige biografier gjennom tradisjonell norsk dans og improvisasjon.

Chris Haring kommer tilbake og utforsker sin fascinasjon for Andy Warhols epoke, hvor man for alvor begynte å bruke kameraer for å kontrollere hvordan vi presenterer oss selv. I dagens selfie-opptatte SoMe-verden minner Shiny Shiny oss om en forgangen tid med delte skjermer og levende bilder.

I Radioscopies vever Michelle Noiret nennsomt sammen film, dans og teater til en nærmest altoppslukende opplevelse med et sanselig uttrykk.

To av Norges mest erfarne koreografer, Ina Christel Johannessen og Ingun Bjørnsgaard, har hver sin store forestilling under årets festival. Vi feirer Ingun Bjørnsgaards 25-årsjubileum som koreograf i Bærum Kulturhus, hvor det settes opp en ny forestilling side om side med et utdrag fra hennes toneangivende og prisvinnende produksjon fra 1994 – Sleeping Beauty.

Ina Christel Johannessens ser inn i dypet av kosmisk tid gjennom sitt arbeid med Svalbard globale frøhvelv, hvor frø fra hele verden bevares for ettertiden og beskyttes slik at de ikke går tapt. 

Gu Jiani fra Kina har et formspråk som bevisst bygges opp over tid og innenfor et konstruert arktitektonisk rom.  De fire dansernes uttrykk har en forførende og meditativ kvalitet. I Operaen setter vi opp The Moon Opera av Wang Yabin. Her møter kinesiske tradisjoner moderne dans, og kinesisk og vestlig estetikk smelter sammen.

I sitt første besøk i Norge presenterer den portugisiske koreografen Marlene Monteiro Freitas to arbeider hvor hun blander surrealisme og det overdrevent teatralske. Forestillingene er et samarbeid mellom CODA og Black Box Teater, som også omfatter soloforestillingen Blanks av den unge koreografen Ingrid Berger Myhre.

Og sist, men ikke minst – hva skjer når dans frigjøres fra tid, historie og opphav? Kan vi se dansen for det den er? CCN - Ballet de Lorraine stiller disse spørsmålene i sitt program Unknown pleasures. Vi vet ikke hvem de fem koreografene er – dansen vil måtte stå på egne ben, og vår opplevelse av den kan ta oss hvor som helst.  Dette gir en følelse av frihet og av risiko – to kvaliteter som ligger latent i alt CODA presenterer i år.

Velkommen til CODA 2017.


Lise Nordal, festivaldirektør & kunstnerisk leder
Sign.: Lise Nordal

Lise Nordal var med på å stifte CODA Oslo International Dance Festival. I 2006 ble hun utnevnt som kunstnerisk og administrativ leder. Fra 2010 til september 2017 har hun fylt rollen som festivaldirektør og kunstnerisk leder.


Eckhard Thiemann, Associate Artistic Curator av CODA 2017
Sign.: Eckhard Thiemann

Eckhard Thiemann er en uavhengig internasjonal kurator, produsent og kulturleder. Han er programansvarlig for dans ved The Lowry i Storbritannia samt kunstnerisk leder for Shubbak, en festival for arabisk samtidskultur som finner sted over hele London. 

 


Klikk «Last ned» for å hente fullversjon av bildet.