12/10 2017

Sterke kvinnelige koreografer

Wide guro schia   notes on frailty 2017 foto erik berg 0804  1

Ingun Bjørnsgaard Prosjekt - Notes on Frailty. Foto: Erik Berg

Årets CODA festival presenterer et mangfold av flerkulturelle danseforestillinger fra inn-og utland, mange av dem skapt av høyt profilerte kvinnelige koreografer.

The Guardian skrev i 2013 om mangelen på kvinnelige koreografer i dansefeltet, men i Norge er dansefeltet preget av en stor andel kvinner, og de spiller en stor rolle for feltets utvikling.

En av de mest betydningsfulle er Ingun Bjørnsgaard, som feirer 25 års jubileum under årets CODA festival. Jubileumsforestillingen har fått tittelen Notes on Frailty, og er inspirert av feministisk filosofi. Bjørnsgaard vil utfordre vår kulturelle oppfatning om grensen mellom femininitet og maskulinitet, skjønnhet og skjørhet. Forestillingen vises i Bærum Kulturhus.

På Dansens Hus presenteres en annen nyskapende, fremadstormende koreograf: spanske Rocío Molina, som regnes som en av verdens store fornyere av flamencoen. I tillegg til å ha vist sine forestillinger på berømte scener, festivaler og teatre over hele verden, har hun også samarbeidet med samtidskunstnere for å utvide forestillingenes utrykk og nedslagsfelt. I 2010 vant hun Spanish National Award for Dance, og hennes kunstnerskap er høyt verdsatt både i hjemlandet og internasjonalt, takket være hennes utfordrende og ukonvensjonelle blikk på flamencoen. I Caída del Cielo (Falt fra himmelen) benytter hun seg av både maskuline og feminine, ja til og med dyriske uttrykk for å skape en forestilling som mest handler om det å være kvinne.

Marlene Monteiro Freitas mestrer kunsten å skille seg ut i en kunstnerisk kakofoni av fremragende koreografer. Hun er født og oppvokst på Kapp Verde, hvor hun senere ble en av grunnleggerne av dansegruppen Compass. Under CODA festivalen vises Freitas’ soloforestilling Guintche, en soloforestilling hun selv fremfører. Tittelen er et portugisisk ord som kan bety “fugl”, “prostituert” eller beskrive en person som beveger seg mellom situasjoner uforutsigbart og uten logikk. Freitas’ arbeid beskrives som en opplevelse revet mellom sinnsstemninger like forskjellige som det portugisiske ordets betydning:

“To experience Freitas’ work is to enter an open and unconfined space, undefined and uncertain, where familiarity and strangeness co-exist.

Dette er bare tre av de mange markante, kvinnelige koreografene som presenteres under årtes CODA-festival. Fra Belgia kommer også Michele Noiret som viser festivalens avslutningsforestilling på Dansens Hus, fra Kina Gu Jiani og Yabin Wang, og norske Ina Christel Johannessen, Ingrid Berger Myhre og Belinda Braza. Disse bidrar også sterkt til festivalens sterke kvinnelige profil.
 

Mer info: http://www.codadancefest.no

Pressebilder: http://www.codadancefest.no/2017/presse

Pressekontakt CODA-festivalen 2017:

Vibeke Christensen, Kulturbyrået Mesén
mobil: 92 88 68 12
e-post: vibeke@mesen.no

Elisabeth de Lange, markedssjef i CODA fewstivalen
mobil: 481 55 266
e-post: elisabeth@codadancefest.no

Photos

Thumb guro schia   notes on frailty 2017 foto erik berg 0804  1

Ingun Bjørnsgaard Prosjekt - Notes on Frailty. Foto: Erik Berg

Download (X px, kb)

Thumb  djfrat caidadelcielo 3 hd   middels

Rocío Molina - Caída del Cielo. Foto: ©djfrat

Download (X px, kb)

Thumb laurent paillier 2

Marlene Monteiro Freitas - Guintche. Foto: Laurent Paillier

Download (X px, kb)

Thumb michele noiret sla2774presse   middels

Michèle Noiret - Radioscopies. Foto: Sergine Laloux

Download (X px, kb)