15/10 2017

Det beste av moderne kinesisk dans

Wide exit lite

EXIT / Gu Jiani. Foto: Hua Dong, Kezi, Chen Xiaoqian

Under årets CODA-festival er det flere forestillinger som involverer kinesisk dans. EXIT av kinesiske Gu Jiani tilbyr et hybrid formspråk av vestlig ballett og klassisk kinesisk dans. Frozen Songs av den norske koreografen Ina Christel Johannessen har flere sentrale kinesiske kunstnere involvert i forestillingen. The Moon Opera er en forestilling av Kinas mest kjente moderne dansere og koreografer, Yabin Wang.

Gu Jiani har markert seg sterkt de siste årene på den internasjonale dansescenen. Nå er hun i Norge for første gang. Hennes forestilling Exit handler om det allmennmenneskelige ønsket om å slippe unna det trivielle. Den dypt personlige forestillingen fremføres i et konstruert rom. Danserne søker etter frihet og tilfredshet, men deres begjær står i veien. Den kontinuerlige runddansen er inspirert av fysikkens utforskning av sammenhenger mellom grunnleggende fenomener som masse, energi og bevegelse hvor i dette tilfellet danserne skaper positive og negative reaksjoner og krefter. Exit utforsker samspillet mellom årsak og effekt. På tross av et eksplosivt og atletisk formspråk preges også forestillingen av harmoni der hver bevegelse samsvarer med den neste. Konfrontasjon og avvisning er viktige stikkord.

 
Gu Jiani er fra Sør-Kina og utdannet innen ballet og klassisk kinesisk dans. Hun har et unikt formspråk, en hybrid mellom vestlige ballettens presisjon og virtuositeten i klassisk kinesisk dans. Hennes arbeid fokuserer på relasjonene og virkningen av det visuelle, emosjonelle og det fysiske rom. Jiani er også aktiv innen andre kunstformer, som kunstmaler og utøver innen video- og multimedia-prosjekter.

Dansens Hus, lørdag 18. oktober kl. 18.00

​T​railer forestilling: https://vimeo.com/195926734

Les mer her: http://www.codadancefest.no/2017/program/exit

Les også: Hva vi snakker om når vi snakker om kinesisk moderne dans av Fabrizio Massini 


Ideen bak Frozen Songs kommer fra det Globale Frøhvelvet på Svalbard der frø fra hele verden oppbevares. Her ligger livets kilde og begynnelsen på alt.
 
En av Norges mest profilerte koreografer, Ina Christel Johannessen, står bak Frozen Songs. Forestillingen er et møte mellom internasjonale og norske kunstnere. En av danserne, Fan Luo, er utdannet ved Hong Kong Academy for performing arts. Han har deltatt i flere internasjonale konkurranser og festivaler. Ina Christel Johannessen samarbeider også med de kinesiske videokunstnere Feng Jiangzhou og Zhang Lin. Duoen kombinerer multimediadesign og interaktiv teknologi med konsept- og installasjonskunst.

Dansens Hus, 25. og 26. oktober kl. 19.00

Trailer forestilling: https://vimeo.com/234816306

Les mer her: http://www.codadancefest.no/2017/program/frozen-songs


I vesten er Yabin Wang mest kjent for sin danserolle i filmen Flyvende dolker. 21. oktober kommer hun til Operaen som koreograf og danser med et moderne blikk på kinesisk dansekultur i The Moon Opera.
 
The Moon Opera er basert på romanen til Bi Feiyu. Historien handler om Xiao Yanqiu som skal spille i den kinesiske operaklassikeren Flying to the Moon. Hennes liv på scenen og hennes virkelige liv smelter sakte men sikkert sammen. Forestillingen som består av både kinesisk og vestlig estetikk er en dansende historie om sjalusi, talent og kjærlighet.
 
Yabin Wang er en av Kinas mest kjente moderne dansere og koreografer. Hun har vunnet flere priser i både regionale og nasjonale dansekonkurranser i Kina. Yabin er kjent som en av de mest banebrytende kinesiske dansekunstnerne - både som koreograf, danser og produsenten både i og utenfor Kina.
 

Den Norsk Opera & Ballett, 21. oktober kl 19.00 og 22. oktober kl. 18.00

Les mer her: http://www.codadancefest.no/2017/program/the-moon-opera


Mer informasjon: www.codadancefest.no

Bilder: www.codadancefest.no/presse

Pressekontakt CODA Festivalen 2017:

Vibeke Christensen, Kulturbyrået Mesén
mobil: 92 88 68 12 vibeke@mesen.no

Elisabeth de Lange, markedssjef i CODA festivalen
mobil: 481 55 266  elisabeth@codadancefest.no

Photos

Thumb exit lite

EXIT / Gu Jiani. Foto: Hua Dong, Kezi, Chen Xiaoqian

Download (X px, kb)

Thumb frozen lite

Frozen Songs / Ina Christel Johannessen - zero visibillity co. Foto: Antero Hein/Hein Creations

Download (X px, kb)

Thumb low res the moon opera   wangning..

The Moon Opera / Yabin Wang. Foto: WangNing

Download (X px, kb)