18/10 2017

Billedkunst, film og språk flettes inn i dansen og skaper nytenkende forestillinger under årets CODA festival

Wide  c  loizenbauer  liquid loft

Shiny Shiny… Imploding Portraits Inevitable / Liquid Loft. Foto: Loizenbauer


Portrettering av nåtidens mediebedrageri 

Liquid Loft byr på intime øyeblikk, verdenskjente portretter og gjenferder under årets CODA festival med forestillingen Shiny, Shiny … Imploding Portraits Inevitable på Henie Onstad Kunstsenter.

I 3 minutters klipp tatt opp av Andy Warhol, delte flere forskjellige mennesker sine mest intime øyeblikk, som på den tiden resulterte i verdenskjente filmportretter. Shiny, Shiny… er første del av The Imploding Portraits Inevitable-serien av ulike forestillinger. Her konfronteres vi med dagens mediestyrte samfunn og gjenferd fra The Factory produserer sine egne skjermtester av hel-figurer og ekstreme nærbilder.

Speilet har alltid vært et objekt som avslører sannheten og hvis man setter det foran noen skal det føre til selvbevissthet. I dag har vi muligheten til å transformere, distribuere, sende og dele vårt utseende og selvværd ved hjelp av det moderne speil, nemlig kameraet.

Forestillingen er et puslespill av opptak og bedrageri. Lys og skygge følger lydens takt i motsetning til portretternes ignorante uavhengighet til lyden av Velvet Underground og stemmene til Chelsea Girls i det fjerne.

Selv med inspirasjon fra Andy Warhols Factory, er Shiny, Shiny… sin hensikt en helt annen, først og fremst fordi det tar utgangspunkt i nåtiden. Det er spesielt fokus på den evige strømmen av bilder i dagens sosiale medier som ikke bare dokumenterer virkeligheten, men multipliserer den. Forestillingen viser live bilder på storskjermen bak artistene som selv manøvrerer opptaket. Forening og splittelse, individualisering og overlegenhet er mekanismen i forestillingen. Forestillingen er en prosess der det foregår en konstant produksjon av materiale. De multipliserende bildene, lyset, skyggene og fargene gjør at kunstnerne ikke bare kommuniserer med sitt faktiske jeg og resten av dansekompaniet, men også med materialet og skyggene i rommet. The Factory’s gjenferd går gjennom stadier av faktisk selvrefleksjon til animert selvrefleksjon, og blir møtt med tilbakemeldinger og konflikt. Behovet for dokumentasjon resulterer i at de forblir udefinerte konstellasjoner, et gjenferd som har hjemsøkt seg selv.

Liquid Loft ble grunnlagt i 2005 av koreograf Chris Haring sammen med musiker Andrea Berger, danseren Stephanie Cummin og dramaturgen Thomas Jelinek. I sine forestillinger og installasjoner kombinerer Liquid Loft samtidsdansen med andre former for samtidskunst og skaper sammenhengene og altomfattende kunstverk. I motsetning til de andre forestillingene i CODA festivalen flytter Liquid Loft samtidsdansen inn i den hvite kuben for å skape en form for Gesamtkunstwerk, en syntetisering av flere kunstformer. Ved å endre dansens tradisjonelle visningssted på scenen åpner forestillingen opp for ny tolkning av kunstformen/dansen satt i en annen kontekst.

Liquid Loft: Shiny Shiny… Imploding Portraits Inevitable
Henie Onstad Kunstsenter søndag 22. oktober kl. 15.00


Radioscopies av Compagnie Michèle Noiret

Den belgiske koreografen Michèle Noiret har arbeidet med sammensmeltning av film og dans i en årrekke. Avslutningsforestillingen til årets CODA festival er et sterkt feministisk innslag der publikum nesten blir en del av filmproduksjonen.

Etter forestillingen After Hors-champ (2013), som for øvrig markerte en dreining i hennes kunstnerskap mot det hun kaller dance – cinema, kom Radioscopies som et bestillingsverk i forbindelse med at den belgiske byen Mons var europeisk kulturhovedstad i 2015. I forestillingen veves film, dans og teater sammen til en fascinerende og nærmest altoppslukende helhetsopplevelse for tilskueren. En fremmed mann dukker opp, og vi blir vitne til en kvinnes reise inn i en indre verden hvor fiksjon og virkelighet ikke er mulig å skille fra hverandre. En ladet atmosfære hvor kropp og sjel som motpoler opphører å eksistere. Hvem drømmer hva? Hvem vil ha hvem? Hvem kontrollerer hva? 

Michèle Noiret er en markant belgisk koreograf og dansekunstner som har vært aktiv med eget kompani siden 1986. Hun traff komponisten Karlheinz Stockhausen da hun studerte ved Maurice Béjarts Mudra School i 1976, og som profesjonell jobbet hun tett med han som solist over en 15-års periode. Noiret har mottatt flere høythengende priser og utmerkelser for sitt koreografiske arbeid. Hun har også laget film, og arbeidet for en rekke kompanier, teatre og festivaler.

Radioscopies: Compagnie Michèle Noiret
Dansens hus lørdag 28. oktober kl. 19:30


BLANKS av og med Ingrid Berger Myhre

BLANKS er et godt eksempel på hvordan en kan leke seg med dans. I solo forestillingen skildrer danser og koreograf Ingrid Berger Myhre betingelsene for hvordan dans oppleves og påvirkes ved å bli beskrevet og forklart. Forestillingen setter dansen i lyset av beskrivende undertekst. Teater, musikk og film er ofte presentert med ord, hva skjer med dansen når en setter ord på den underveis i forestillingen, hvordan leser vi dansen da?

Etter Ingrid Berger Myhre fullførte studiene jobbet hun mye med dansen internasjonalt, blant annet i Amsterdam, London og Frankrike. De siste to årene er hun plassert i Oslo som dansekunstner hvor hun har utviklet soloforestillingen BLANKS. BLANKS har ulike humoristiske innslag, der Myhre viser hennes arbeid med språk og dans. I dette tilfellet hvordan språket og beskrivelsen av dansen påvirker hvordan vi velger å lese den. Hun er spesielt opptatt av kontekst og pre-tekst. Når en setter nye ord på dansen som er satt i en viss kontekst utfordrerer dette våre tanker og opplevelser av den. I forestillingen bruker Myhre både abstrakte og tekniske bevegelser. Der hun utforsker forholdet mellom beskrivelser og intensjon. Den komplimenterende underteksten gjør at vi opplever bevegelsene på en helt annen måte. Teksten foreslår måter publikum kan bidra med sin egen fantasi. Tittelen BLANKS speiler mellomrommene mellom det man faktisk ser/leser og det som kanskje kunne vært der fordi en har sett det for seg i sitt hode. Myhre er opptatt av å leke seg innenfor de rammene som den overordnede koreografien og konteksten har etablert.

Ingrid Berger Myhre: Blanks
Black Box Teater fredag 27. oktober Kl. 18:00 og lørdag 28. oktober Kl. 16:00
Pressekontakt CODA Festivalen 2017:

Vibeke Christensen, Kulturbyrået Mesén
mobil: 92 88 68 12 / vibeke@mesen.no

Elisabeth de Lange, markedssjef i CODA festivalen
mobil: 481 55 266 / elisabeth@codadancefest.no

Photos

Thumb  c  loizenbauer  liquid loft

Shiny Shiny… Imploding Portraits Inevitable / Liquid Loft. Foto: Loizenbauer

Download (X px, kb)

Thumb radioscopies miche le noiret foto sergine laloux

Radioscopies / Michèle Noiret. Foto: Sergine Laloux

Download (X px, kb)

Thumb blanks ingrid berger myhre fotokreditering sara anke

BLANKS / Ingrid Berger Myhre. Photo: Sara Anke

Download (X px, kb)